Een nieuwe start in (een nieuw) huis. Met witte muren?

Bij mij niet! Waarschijnlijk heb je het al ergens voorbij zien komen, misschien zelfs in mijn eerste blog: Pas geleden ben ik in mijn nieuwe studio gestart. Het heeft even geduurd, maar nu staat er eindelijk een studio die 100% bij mij past, waar ik fijn in kan werken en waar ik lekker aan de slag kan met adviseren. Ik voel me hier helemaal op mijn plek en ik zit hier graag. Nu moet ik uitkijken dat ik er niet té veel ga zitten, dat vindt mijn gezin minder leuk ;-) Dit gevoel van ‘thuiskomen, je helemaal senang voelen’, gun ik al mijn klanten en jou als lezer ook!

Mijn nieuwe start in deze werkplek is zònder witte muren en zelfs zònder witte plinten, maar wel met een wit plafond.

Best gewaagd voor de meeste mensen, dat besef ik wel. Toch zijn er al aardig wat klanten in mijn studio gekomen die ik aan het denken heb gezet; Mission accomplished!

Nou ja, ik wil alleen maar dat je goed nadenkt of jij je wel heel blij en prettig voelt bij de witte muren die je vaak te snel kiest omdat het gewoon ‘wel makkelijk’ is.

Wit is gewoon lekker makkelijk, toch?

Stel je voor je gaat verhuizen… eindelijk naar je droomhuis, wauw! Dan komen er veel dingen op je af waar je allemaal over na moet denken. Dat geldt trouwens ook als je gaat verbouwen, dan komen er ook heel veel keuzemomenten aan bod. Het gaat helaas niet alleen om de plaats van je bank bij de nieuwe haard en de leuke styling. Nee, je hebt het ineens ook over de plaatsen van je elektrapunten, de diepte van je vensterbanken, of je nieuwe deuren èn deurbeslag wilt, de tegels van de badkamer en het kraantje op het toilet. Pfff en dan heb ik het nog niet eens over de keuken… dat is ook zo’n belangrijk deel van je huis en van je budget.

Uiteraard moet je ook kiezen wat de stijl gaat zijn in je nieuwe of verbouwde huis. Wil je gaan voor wat je momenteel veel op tv en in de bladen ziet? Past dat bij je? Je twijfelt omdat je het NU in één keer echt goed wilt doen!

En dan komt er ook nog een moment dat je, misschien samen met je partner, gaat nadenken over de kleuren in huis. Het duizelt je van alle keuzes die je moet maken op alle genoemde fronten (en nog veel meer), dus… omdat je hoofd zo vol zit, kies je op het laatste moment maar gewoon voor “een speciale tint” wit op de muren, want dat is makkelijk en veilig. “dat kan altijd!” en “we kun6nen het over een tijdje eventueel overschilderen”.


Herkenbaar?? Ik kan je vertellen dat je niet de enige bent! Ik heb veel klanten die ook eerst de keuze voor “alles wit” gemaakt hebben… Kijk maar eens bij mijn referenties.


Waarom wordt het bij jou niet gezellig?

Je woont in je droomhuis, na alle verhuisstress heb je tijd om fijn met je interieur bezig te zijn. Je bent druk met de indeling. Je schuift wat meubels, koopt nieuwe accessoires en kunst of je haalt er zelfs ook nog nieuwe meubels bij. Best leuk zo, maar toch ontbreekt er sfeer. Waardoor komt dat dan? Je kunt je vinger er niet op leggen en schuift nog wat meer, koopt nog een paar nieuwe dingen. Je doet van alles, maar je realiseert je nog niet wat de impact van de witte muren is.


Is kleur de oplossing?

Je vriendin heeft het zo gezellig in huis, heel warm, wat is het verschil nou met jouw mooie huis? Je vriendin oppert het idee dat eigenlijk al vaker door je hoofd spookt, maar dat je steeds wegdrukt, omdat alles netjes is gewit….

Toch maar kleur op de muren (laten) sauzen? Echt? Zou dat het zijn? Maar welke kleur? En op welke muur? Je gaat op onderzoek uit: je koopt wat tijdschriften en je kijkt naar ieder woonprogramma: elke keer als je een mooie sfeer ziet, besef je dat er kleuren zijn gebruikt. Niet iedere kleur hoeft jouw kleur te zijn, maar je komt wel tot de volgende conclusie: kleur geeft sfeer en roept bepaalde stemmingen op. Wat eerst de makkelijkste keuze leek “alles eerst maar eens ge-woon wit sauzen”, is dat nu ineens niet meer.


Let op: hiermee wil ik niet zeggen dat er geen mooie, sfeervolle witte interieurs bestaan, zeker wel. Maar dat is dan wèl heel goed gedaan, door iemand met kijk op interieurs en styling;-) Veel van mijn klanten, wonen pas kort in hun nieuwe huis en komen dan na 1 of 2 jaar bij mij… als ze eerst al (veel) tijd, energie en geld hebben gestoken in al dat witte sauswerk. Dat is jammer!


Wit in mijn interieur

Ook ik ben wel eens in de verleiding gekomen om voor veilig veel wit te kiezen. Ik merkte echter al gauw dat dat niets voor mij was. Het wit had ik vooral in de gang, de overloop, de toiletten, de keuken en de badkamer. Grote witte glanzende tegels tot aan het plafond; ‘lekker praktisch’ en … dat zag je toen heel veel. Nu zou ik niet meer tot aan het plafond alles betegelen, en ik zou niet meer voor deze tegels gaan, maar…

De witte badkamer

Ik moet zeggen dat ik wel heel blij ben met mijn witte, frisse, badkamer.


Na al die jaren, voelt het als een goede keuze, al zie ik natuurlijk ook wel veel andere mooie badkamers met warme kleuren of met marmer of zo. Maar ik klaag niet, mijn badkamer, mag nog even zo blijven. Ik woon immers niet in die ruimte, ik ben er maar kort iedere dag, prima dus;-)

Met een paar accessoires verander ik af en toe de sfeer in de badkamer. Deze xxl badmat bevalt me trouwens bijzonder goed;-)

De witte keuken

Hoogglans, want ja, dat was upcoming, 14 jaar geleden;-) En een blad in composiet, betongrijs. Eerst had ik de wanden ook off-white gesausd, maar dat vond ik eigenlijk meteen al niet echt sfeervol. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat ik mijn man zover kreeg, dat we de muren een kleurtje gaven, heel subtiel hoor, in een zachte greige tint. De witte keuken werd op slag warmer, gezelliger. Je ziet ook een stukje behang. Ik ben dol op behang! Wat kun je daar geweldig mee ‘spelen’. Deze is van RebelWalls, Patricia Urquiola.

De witte entree

Onlangs heb ik mijn gang een mooie update gegeven. De stalen deur is prachtig, helemaal naar eigen ontwerp. Er zitten leren stukken in het onderste gedeelte.

Het is een smalle ruimte; daarom wilde ik ‘m graag licht houden. Maar ik wilde wel een aparte wand, een blikvanger. Nou, dat is het zeker geworden: behang van Arte. Met een tegeltjeslook van ‘leren’ stukjes. Ik hou van leer en ik hou van behang. Ik ben weer verliefd op mijn gang!

Dus wit is ook mooi hoor;-)

Ik pleit er alleen wel voor dat je bewust kiest voor kleuren in huis, dus óók bewust kiest voor het gebrek aan kleur: wit dus! Wanneer je in bepaalde ruimtes graag wit om je heen ziet, dan wil dat niet zeggen dat je alle muren door de schilder maar gewoon in RAL 9010 moet laten schilderen. Kleur doet nou eenmaal veel met je gemoedsrust, het geeft een bepaalde sfeer. Iedereen is op zoek naar een fijne plek om zich in thuis te voelen. Als jij je helemaal happy voelt met witte muren en witte spullen om je heen, dan moet je daar vol overgave voor gaan. Maar kies liever niet voor de ‘gemakkelijkste weg’ omdat je haast hebt, of omdat de schilder graag met 9010 werkt. Laat je desnoods adviseren over welke kleuren, welke nuances je op welke muren zou kunnen (laten) schilderen. (Ik wel een goede kleurenspecialist ;-)


Kleur in huis!

Kies je voor kleur, dan wil dat niet meteen zeggen dat je gaat voor veel kleur en intense tinten. Er is zoveel keuze. Ik merk dat mensen het vaak erg lastig vinden om in de bouwmarkt de juiste kleuren te kiezen. Mijn eerste tip: kies het nooit ter plekke in de bouwmarkt! Daar heb je ander licht dan thuis (hoop ik voor je) en je kijkt dan naar kleine kleurstaaltjes die te dicht naast een andere kleur op een strip zitten. Ik zal binnenkort meer schrijven over kleur in huis. Dus wil je meer weten over de verschillende kleuren in huis, inclusief ervaringsverhalen en foto’s? Volg mijn blog dan. Heb je geen tijd om te wachten op een nieuw blog, bijvoorbeeld omdat je bijna gaat verhuizen? Bel me voor dan gewoon voor een advies aan huis;-) Ik ga niet voor minder dan Goud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *