Een huis kopen

Mijn ervaringen en tips

Dit appartement met prachtig zeezicht is ons 5e koophuis en de 10e verhuizing.

Je kunt wel stellen dat ik redelijk wat ervaring heb, op persoonlijk vlak met huizen zó inrichten dat je je er in no-time thuis voelt;-)

Wil jij van mijn ervaringen profiteren bij het inrichten van jouw nieuwe huis? 

Ik hoor graag van je.

Mandy

Koophuis nr 5

Laatst vroeg iemand mij: “Is het nu voor jou heel anders geweest om je 5de huis te kopen dan je allereerste koophuis?”

Oeh, toen kwamen er ineens weer allerlei beelden naar boven van al onze verhuizingen. Ik neem je nu mee naar ons allereerste koophuis, daarvoor gaan we een tijdreis maken.

Eerste huis kopen

Ik ben nu in 1995 beland, in Hengelo Overijssel. We waren druk met het voorbereiden van onze bruiloft. Ik had net een vaste baan als “juf Mandy” op een basisschool. We bouwden aan onze toekomst samen, op de “grote-mensen-manier”. Daar hoorde ook een koophuis bij, vonden we.

Man, man wat was dat spannend; ineens kwamen we in de wondere wereld van hypotheekverstrekker, rentestanden, banken en leningen-voor-hele-grote-bedragen. Het was overweldigend, ken je dat?

Eerste hypotheek

Het eerste koophuis was wel extra spannend; we wisten nog helemaal niets. Allerlei verschillende adviezen vlogen ons om de oren. Termen als spaarhypotheek, annuïteitenhypotheek, aflossingshypotheek, rente-aftrek en maximale lening; we moesten alles uitzoeken. Het duizelde.

Ik denk dat het bij iedereen die een eerste huis koopt behoorlijk overweldigend voelt. Er komt zoveel op je af. Je weet dat je voor een lange tijd een commitment aangaat. Met je huis en eventueel met een partner. Er komen onzekere gevoelens over die zak met geld, het gevoel om zoveel schuld te hebben.

Funda-verslaving

Naast die eerste enge grote stappen, is het natuurlijk ook superleuk om een eerste huis te kopen. Tegenwoordig speur je dagen, en soms nachtenlang op Funda, Tjonge, dat werkt verslavend hè? Lekker binnenkijken bij iedereen.

Voor je het weet ben je uren verder en kom je erachter dat je vooral aan het kijken bent naar de inrichting, de meubels en keukens van de bewoners. In plaats van je te focussen op de mogelijkheden die het huis te bieden heeft. 

Huizenjacht: mijn tips

  1. Kijk door de meubels en kleuren heen. De smaak van de bewoners doet er niet toe. Zij nemen alles mee, hoor. Dus daarna heb je een heerlijk leeg huis dat je mag indelen zoals je zelf wilt.
  2. Start met het bestuderen van de plattegrond en de omgeving. Zoals iedere makelaar altijd zegt, en ik inmiddels ook: “lokatie, lokatie, lokatie. Wil je juist dáár wonen?
  3. Kijk dan hoeveel ruimte er in het huis zit. Dat zie je op de plattegronden. Al zijn die ook niet altijd precies kloppend.
  4. Let op: De foto’s kunnen je op het verkeerde been zetten. De foto’s zijn ontzettend vertekenend, ik heb er een bloedhekel aan. Kamertjes lijken mega-groot door de groothoeklenzen die gebruikt zijn.
  5. Ga ook eens door de buurt fietsen op verschillende tijdstippen en knoop een praatje aan met wat buurtgenoten die buiten bezig zijn. Je hoort en ziet zoveel meer!
Styling22-interieuradvies-nieuwbouw-kleur-lichtplan-keuken-woonkamer
Styling22-interieuradvies-kleur-deuren-zelfde-als-muur-Nijmegen

Huis kopen zonder Funda?

Je kunt het je waarschijnlijk bijna niet meer voorstellen, maar “back in the days” hadden we geen Funda, Amper fatsoenlijk internet en geen mobiele telefoon. Mijn zoon zegt dat we toen in de oertijd leefden. Maar hoe zochten we toen naar een geschikt huis?

Interieuradvies-woonkeuken-Styling22-eettafel-erker-bank-Lent

Blind gekocht

Tegenwoordig kun je al je spaargeld aan Martijn Krabbé geven en dan ga je geblinddoekt naar je nieuwe huis. Dan weet je niet wat je gekocht hebt, maar dan weet je wèl dat Bob en Roos er een compleet mooi huis van maken.

Flitsbezoek met makelaar

Ik heb nooit iets blind gekocht, maar zo’n flitsbezoekje met de makelaar in je potentieel nieuwe huis, lijkt daar wel op. Eigenlijk ben je net een blinde mol.

Door de spanning van het moment en de slimme rondleiding van de makelaar, bekijk je in een half uurtje het huis van je dromen. 

Je ziet niet alles!

Ik heb echt wel een getraind oog, ik kijk overal doorheen, zie mogelijkheden van een huis.

Maar ook ìk heb huizen gekocht waarbij we achteraf pas dingen zagen die we echt niet gezien hadden voor de koop.

Bij dit appartement bijvoorbeeld, ben ik bij het inrichten op papier én bij de aanschaf van een paar meubels, uitgegaan van de maten op de Funda-plattegrond. Ik weet natuurlijk wel dat het soms een paar centimeter kan schelen, maar in dit geval was de afwijking echt wel groot. Oplossing: meubels iets anders neerzetten. Kan wel zuur zijn;-)

 

De huizenjacht zonder Funda; vroeger…

Eerst speurde je de plaatselijke krant met de sectie “huis te koop”, af. Dit waren vrij wazige zwart-wit foto’s van de voorkant van het huis, met een mini tekstje erbij. Dus geen idee hoe de binnenkant eruit zag. Alleen wat droge feiten over het bouwjaar, de woonoppervlakte, de wijk en de prijs.

Daarna op bezoek bij de makelaar. Daar kreeg je een foldertje, in kleur. Volgens mij met een paar foto’s. Joehoe! Natuurlijk moest je dan wel met de makelaar door het huis als je iets meer wilde zien. 

En dan het bezoek met de makelaar. Ik kreeg van mijn aanstaande de opdracht om bijna geen emotie te tonen. Ik mocht vooral niet te enthousiast zijn, want dan zouden we zeker teveel betalen. Hilarisch. Vooral als je je bedenkt dat je een huis koopt met emotie.

Hoe kun je dan je gezicht in de plooi houden? Mij is het niet gelukt hoor. En bij mijn, inmiddels man, ook niet. Die stelde ook allerlei vragen aan de makelaar zodat die echt wel wist dat wij geïnteresseerd waren;-)

Die emoties kun je niet echt uitschakelen, maar let wel op dat je na de bezichtiging nog samen alles goed doorspreekt. Ga niet over één nacht ijs. Het is niet niks.

 

Styling22-interieuradvies-slaapkamer-kleur-warm-hotelchique

Huis kopen; nog 3 tips

 

Ik heb nog wel 3 extra tips voor je.

1. Maak tijdens die rondleiding met de makelaar, zoveel mogelijk foto’s en eventueel ook filmpjes van het huis. Juist van de elementen die niet ook al op Funda staan.

Detailfoto’s van de vloer, de aparte details van het huis, kleine ruimtes, buizen in het zicht, gordijnrails of keukenkastjes en lades. Als het een ouder huis is, zijn er veel mooie oude elementen, maar ook zeker dingen die ze bewust niet op de foto’s zetten.

2. Mocht het toevallig zo uitkomen; ga op zo’n Open Huizen dag naar je favoriete huizen kijken en stel veel vragen aan de bewoners. Die vertellen meer dan de makelaar.

3. Heb je kinderen en ga je verhuizen? Ik heb een verhuisgids met 22 tips voor jou en je kids.

Wil je meer van/ over mij lezen?

Ontvang iedere week een waardevolle brief.

Schrijf je hieronder in en je ontvangt tips, mooie foto’s, leuke weetjes, persoonlijke verhalen en meer.

Sketchup-doodle4

Woongelukkige klanten:

“Wij hebben Mandy benaderd voor de styling van ons nieuwbouwhuis. Ons huis werd natuurlijk kaal opgeleverd dus ze kon volledig haar gang gaan! Ze heeft ons advies gegeven over licht, looproutes, kleuren, indeling, behangetjes, materialen, noem maar op. In het hele proces heeft Mandy ons geadviseerd. Onze woonkamer en slaapkamer zijn de parels van het huis geworden, waarbij ze echt heeft geluisterd naar onze wensen. We zijn ontzettend blij hoe mooi het allemaal is geworden!.”

Karin en Indy

Wil je meer reviews lezen? Check this!

Styling22

Volger 22
6662 VK Elst

06 24 66 57 15
Mandy@styling22.nl

Lid-van-BNS-Crisp

Werkgebied ca 80 km
rondom Elst en ca 40 km rondom Zandvoort

Rekeningnummer
NL22 KNAB 0256 4678 97

KvK: 60089490
BTW: NL001883522B95

Contact

Spreek ik je snel?

    * Ik sla jouw informatie op, zodat ik een passende reactie terug kan sturen. Bekijk voor meer informatie over de bewaartermijn en specifieke doelen hiervan in de privacyverklaring.